Untuk posting kali ini sy akan berkongsi tutorial bagaimana untuk naikkan traffic ke blog anda menggunakan GengBlogger. Gengblogger.com adalah sebuah jaringan sosial blogger-blogger berbahasa Melayu. Apa yang istimewa pasal gengblogger adalah anda dapat pingkan entry2 terbaru anda. Entry2 yang anda pingkan pada gengblogger akan di index oleh search engine.

1 Layari http://gengblogger.com/
2 Tekan butang masuk/daftar. Pastikan anda sudah mempunyai akaun facebook. Jika belum, sila register https://www.facebook.com/


3 Setelah siap daftar di GB(gengblogger), anda akan berada diruangan setting. Jika tidak sila tekan setting


4 Masukkan url blog anda. Contoh http://syoknyerblogging.blogspot.com/ dan click url tambahan.






5 Pergi ke rumah.





6 Anda akan lihat entri terbaru anda pada GB. Pilihkan Category kemudian tekan ping blog




7 Selepas ping anda akan melihat entri terbaru anda di muka hadapan GB. Selamat mencuba (^^,)










Share Gadget
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook
Blog
Gadget


Jika anda sukakan article ini,linkkan kembali...



Dicatat oleh Thalhah Amir on Ahad, 5 Disember 2010

9 ulasan

  1. ♥NAJWA♥ Says:
  2. mcm mane kalau kite nak tukar balek kategori kita?
    Contohnya,klau kite tersalah klik kategori and entry tu dah ada pon dekat depan.
    nak buat mcm mne kalau nak tukar balek?

     
  3. Thalhah Amir Says:
  4. buat masa ni GB tidak ada setting untuk itu. tp awk boleh repost balik posting anda Dashboard > Edit Post. Tukarkan tarikh dan masa posting tersebut kepada tarikh dan masa sekarang kemudian ping balik kat GB. :P

     
  5. fiDooo Says:
  6. semoga berjaya!

     
  7. SpaQue Says:
  8. Gud Luck

    Latest entri Langkawi Mission - Part 2

     
  9. ♥NAJWA♥ Says:
  10. Ouhh,mcm tuu,THANKS.

     
  11. da penah daftar, penah ping skali..tp nape xleh masuk lagik..tiap kali nk masuk, kuar erroe jek

     
  12. wanacesh Says:
  13. mcamana nk ping dekat syoknyerblogging

     
  14. Thalhah Amir Says:
  15. @qistina - xtahu la. kene tnya admin gb la 2
    @wanaces - syoknyerblogging adalah forum site. bukan ping site. jadi xde ping buat masa skang. masa akan dtg spe yang tahu ye x? eekek

     
  16. SyaF Says:
  17. tq sgt.. akhir ye berjaya

     

Catat Ulasan

Cari Blog Ini

Pengikut

Pengikut Facebook

Informasi

SyoknyerBlogging adalah sebuah blog tutorial untuk bloggers yang menggunakan platform blogspot. Semua tutorial disini adalah daripada pengalaman sy berblogging selama 3 tahun. Sy bukan untuk mengajar tetapi lebih kepada berkongsi. Harap anda gembira disini. (^^,)

Mengenai Saya

Foto saya
Sy sangat sukakan web. Seorang Programmer. Pemilik Syoknyerblogging
Copyright 2010 | SyoknyerBlogging | Belajar Blogging Dalam Bahasa Melayu
Zengard Template designed by the Jinsona Design and XML coded by CahayaBiru.com