Salam semua diucapkan kepada pembaca2 dan pengunjung2 syoknyerblogging. Post kali ini sy ingin berkongsi beberapa service percuma iaitu domain percuma dan hosting percuma buat semua. Sy mendapat request untuk membuat tutorial mengenai wordpress. Sy memohon maaf kerana sy belum bersedia untuk membuat tutorial mengenai wordpress. Sy akan habiskan tutorial mengenai blogspot dahulu kemudian barulah berpindah ke wordpress dan seterusnya joomla. Wordpress tdklah ssh, ramai otai2 blogger diluar sana boleh ajar atau carinya di google. Sy juga akan membuat tutorial wordpress sebaik sahaja sy membeli hosting yang baru. :D. hosting lama da xde, maklumla duit xde. hahaha..

tetapi kepada sesiapa yang teringin mencuba wordpress bolehlah mencuba dengan memilih beberapa hosting yang sy nyatakan dibawah atau dengan menggunakan localhost server, juga akan sy nyatakan dibawah.

Senarai Hosting Percuma

1 http://gofreeserve.com/ 2GB space 80GB bandwidth
2 http://www.07x.net/index.php 5GB space 50GB bandwidth
3 http://byethost.com/index.php/free-hosting 5500 MB disk space 200GB bandwidth
4 http://www.united.net.kg/ 15MB of free web space 100MB bandwidth
5 http://esmartweb.com/ 250MB space
6 http://www.zymic.com/ 6GB space 50Gb bandwidth

Senarai Domain Percuma

1 http://www.freedomain.co.nr/index.php
2 http://www.co.cc/



URL Redirection

1 http://www.iz.my/
2 http://www.dot.tk/


Localhost Server Software Percuma

1 XAMPP
2 WAMPP


Terdapat banyak website2 yang menyediakan khidmat seperti ini, jika anda cari menggunakan google anda akan menjumpai list yang berkali lebih banyak daripada diatas. Jika anda ingin mencuba untuk diri sendiri sahaja sy sarankan gunakan localhost server software. Cepat untuk digunakan kerana anda tdk memerlukan internet.

Diingatkan juga, service percuma dan service berbayar tdk akan sama dari segi customer service, support dan sebagainya. Jika anda serius untuk hostingkan web, gunakan yang berbayar. (^^,)

Nota: Kalau ade penambahan bagitaw yer. Peace no War..










Share Gadget
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook
Blog
Gadget


Jika anda sukakan article ini,linkkan kembali...



Dicatat oleh Thalhah Amir on Selasa, 21 Disember 2010

13 ulasan

  1. terima kasih atas perkongsian ini.

    Ok tak perkhidmatan mereka. pasal hosting ni..hajatnya nak beli tapi xdan duit.uhuhu..

    ye ke kalau dah abis ..apa tu. bandwidth..server jadi down? hurm..susah gak kan pakai hosting.

    -Amir Izzat-

     
  2. Thalhah Amir Says:
  3. emm.. mcm mana eks nk terangkan pasal bandwidth. bila org masuk web kita dia akan ambil script,kode,gambar dari hosting. jumlah2 yang mereka ambil untuk paprkan itulah bandwidth. apabila abis server down lah. kene tunggu bulan depan plak. emm.. sy pun xtahu nk terangkan lebih jelas pasal bandwidth ni. emm... ssh jugaklah pakai hosting bg yang xberduit cm sy. server da xde sbb xmampu bayar. hahaha...

     
  4. Thalhah Amir Says:
  5. lupa nk bagitaw. sy sarankan byethost. sy guna yang 2 ok la. biasala yang free. slow skit. sbb server luar negara.

     
  6. maxpayne Says:
  7. cam best je co.cc

    Churp churp vs youthsays

     
  8. kreatifbuzz Says:
  9. co.cc tu aku dah try dulu..ok je..
    cuma free 1thn je rasanya..
    better guna [dot]blogspot. xpayah pening2 lain hari..hehe

     
  10. Thalhah Amir Says:
  11. @kreatifbuzz - bukan bleh renew ke?

     
  12. hello blogger.. plz visit my blog n become follower.. dah buat penat2 x de org un? huhu

     
  13. RedBoys Says:
  14. menarik ni bro. tapi aku dah ada yang berbayar. hehe.

     
  15. blogtube Says:
  16. menarik... 'benda pree sapa xnak... orang yang xnak je.. dia ngek skit!' hahahaha jom.. sambar semua yeahhhhhhhhhhhh~

    ronda ronda bersama syoknyer blogging@myobw...

     
  17. adn3y Says:
  18. ni nak kongsi ada satu lagi web hosting percuma... 10GB space 100GB bandwidth → http://goo.gl/K2oUD

     
  19. Fahmi / awe Says:
  20. salam, sape2 nak domain percuma visit domainpercuma.cc.my. akan di beri namabloganda.cc.my secara percuma.. so da x de da lagi namabloganda.blogspot.com.

    domain .cc.my ni lak domain cam .com.my and so on so mmg PRO domain bukan domain cikai-cikai..

    hope ini membawa faedah tuk u all..

     
  21. Kamil Kahar Says:
  22. alamak bro...sumer host percuma yg anda rekmenkan sumenye kene suspended n xley guna kt negara kita...so jadi useless la bro...papepun thx...

     
  23. abdur rozak Says:
  24. Perbandingan domain percuma Pakarhosting.net.

     

Catat Ulasan

Cari Blog Ini

Pengikut

Pengikut Facebook

Informasi

SyoknyerBlogging adalah sebuah blog tutorial untuk bloggers yang menggunakan platform blogspot. Semua tutorial disini adalah daripada pengalaman sy berblogging selama 3 tahun. Sy bukan untuk mengajar tetapi lebih kepada berkongsi. Harap anda gembira disini. (^^,)

Mengenai Saya

Foto saya
Sy sangat sukakan web. Seorang Programmer. Pemilik Syoknyerblogging
Copyright 2010 | SyoknyerBlogging | Belajar Blogging Dalam Bahasa Melayu
Zengard Template designed by the Jinsona Design and XML coded by CahayaBiru.com