Salam semua. Baru sekejap td sy postkan satu posting mengenai bubble tooltips. Sekarang sy ingin berkongsi cara membenarkan pengunjung menukar size font pada blog anda. Sy telah mendapat feedback daripada pembaca syoknyerblogging yang mengatakan tulisan di sini kecil sangat. Sy sukakan font sebesar ini sebenarnya. Sbb itu font sy tdk terlalu besar. Tp xmengapa, sy telah sediakan satu widget disebelah tepi sidebar syoknyerblogging.


Untuk membesarkan tulisan anda tekan sahaja gambar kanta pembesar dengan tanda tambah diatas dan untuk kembali pada asal tekan yang tolak. Jangan risau, ia xkan memberi efek pada blog ini. Hanya anda sahaja yang melihat font yang dibesarkan. Harap pembaca berpuas hati dengan widget yang sy letak ini. (^^,).
Anda ingin membuatnya? Senang sahaja. Ikuti langkah dibawah

1 Pergi ke Dashboard > Design > Add a Gadget

2 Pilih Html/Javascript dan salin koding dibawah

<center><a href="javascript:ts('body',1)"><img  src="http://2.bp.blogspot.com/_Uewx15poqQo/TLW8IwSXkjI/AAAAAAAAAkI/-56Uc_AWmlA/s1600/zoom-in.png"  title="Larger Font"/></a>  <a
href javascript:ts(="body" ,           -1)><img  src="http://3.bp.blogspot.com/_Uewx15poqQo/TLW8JXKCRXI/AAAAAAAAAkM/5z-SP2vZAMg/s1600/zoom-out.png"  title="Smaller Font"/></a
href></center>
<script src="http://www.yourjavascript.com/408317151301/royaltutorresizer.js" type="text/javascript">

3 Tekan save. Selamat mencuba (^^,)


Share Gadget
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook
Blog
Gadget


Jika anda sukakan article ini,linkkan kembali...Dicatat oleh Thalhah Amir on Khamis, 16 Disember 2010

0 ulasan

Catat Ulasan

Cari Blog Ini

Pengikut

Pengikut Facebook

Informasi

SyoknyerBlogging adalah sebuah blog tutorial untuk bloggers yang menggunakan platform blogspot. Semua tutorial disini adalah daripada pengalaman sy berblogging selama 3 tahun. Sy bukan untuk mengajar tetapi lebih kepada berkongsi. Harap anda gembira disini. (^^,)

Mengenai Saya

Foto saya
Sy sangat sukakan web. Seorang Programmer. Pemilik Syoknyerblogging
Copyright 2010 | SyoknyerBlogging | Belajar Blogging Dalam Bahasa Melayu
Zengard Template designed by the Jinsona Design and XML coded by CahayaBiru.com