Untuk tutorial malam ini, sy ingin berkongsi bagaimana untuk disable select text dan copy article untuk mengelakkan kecurian pada article anda. Ini sgtlah berguna sekiranya anda mahu karya ciptaan anda tidak dicuri oleh sesiapa. Sekiranya blog anda itu adalah blog tutorial, jgn letak efek ini. Kalau nk bt juga pun xapa. sy xkesah pun. :P

1 Pergi ke Dashboard > Design > Edit Html

2 Seperti biasa sila backup template untuk keselamatan

3 Cari <body> dan gantikan dengan koding dibawah.
<body onmousedown="return false" oncontextmenu="return false" onselectstart="return false">

4 Save dan tgk hasilnya. Selamat Mencuba (^^,)

Nota: Ia boleh menghalang newbie drpd mencelup article tetapi tdk akan berhasil bagi expert. :P

Nota2: Tiada cara 100% untuk mengelakkan article anda dicuri. Internet bukanlah tempat yang selamat. Hackers dan Crackers merata2. :D










Share Gadget
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook
Blog
Gadget


Jika anda sukakan article ini,linkkan kembali...



Dicatat oleh Thalhah Amir on Jumaat, 17 Disember 2010

3 ulasan

  1. maxpayne Says:
  2. nice info..

    tpi hanya berfungsi jika enable javascript kan?

    Font terbaik untuk blogging

     
  3. Thalhah Amir Says:
  4. tq. browser mmg da enable javascript kan? ke ade browser xsupport javascript? hehe

     
  5. nak buat benda ni tapi kita blogger newbie..takde orang yang nak kopi pes pun..haha

     

Catat Ulasan

Cari Blog Ini

Pengikut

Pengikut Facebook

Informasi

SyoknyerBlogging adalah sebuah blog tutorial untuk bloggers yang menggunakan platform blogspot. Semua tutorial disini adalah daripada pengalaman sy berblogging selama 3 tahun. Sy bukan untuk mengajar tetapi lebih kepada berkongsi. Harap anda gembira disini. (^^,)

Mengenai Saya

Foto saya
Sy sangat sukakan web. Seorang Programmer. Pemilik Syoknyerblogging
Copyright 2010 | SyoknyerBlogging | Belajar Blogging Dalam Bahasa Melayu
Zengard Template designed by the Jinsona Design and XML coded by CahayaBiru.com