Untuk module ketiga ini, sy akan berkongsi cara untuk menukar favicon pada blogspot. Terlebih dahulu sy ingin bertanya, tahukah anda apakah itu favicon? favicon adalah logo kecil yang terdapat pada address bar web browser. Masih belum jelas? lihat gambar dibawah.Untuk menukar favicon ini bukanlah susah, senang sahaja. Semudah ABC dan 1,2,3. Sy akan tunjukkan langkah demi langkah.

Bagaimana cara menukar favicon?
1) Uploadkan gambar favicon yang anda ingin tukar di mana2 image hosting (cdgn: imageshack dan photobucket) dan copy direct link gambar tersebut. (cth: http://i931.photobucket.com/albums/ad153/thalhah/icontexto-inside-blogger-1-1.png)
2) Copy coding dibawah dan tukarkan {image url} kepada direct link gambar yang diupload td.

<link href='{image url}' rel='shortcut icon'/>

3) Bukak blogspot dashboard>>Design>>Edit HTML dan pastekan coding tadi sebelum </head> (tekan Ctrl + F untuk memudahkan pencarian). Kemudian tekan save. Anda boleh lihat perubahan pada favicon apabila tekan "View Blog".


Share Gadget
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook
Blog
Gadget


Jika anda sukakan article ini,linkkan kembali...Dicatat oleh Thalhah Amir on Selasa, 30 November 2010

0 ulasan

Catat Ulasan

Cari Blog Ini

Pengikut

Pengikut Facebook

Informasi

SyoknyerBlogging adalah sebuah blog tutorial untuk bloggers yang menggunakan platform blogspot. Semua tutorial disini adalah daripada pengalaman sy berblogging selama 3 tahun. Sy bukan untuk mengajar tetapi lebih kepada berkongsi. Harap anda gembira disini. (^^,)

Mengenai Saya

Foto saya
Sy sangat sukakan web. Seorang Programmer. Pemilik Syoknyerblogging
Copyright 2010 | SyoknyerBlogging | Belajar Blogging Dalam Bahasa Melayu
Zengard Template designed by the Jinsona Design and XML coded by CahayaBiru.com