Salam perkenalan dan salam hormat buat pembaca dan pengunjung Syoknyerblogging.blogspot.com. Terima kasih kerana sudi membaca blog ini sehinggalah ke module 16. Untuk module ke 16 ini sy ingin berkongsi sedikit tips untuk melajukan loading blog anda. Terlebih dahulu, cuba timbang berat blog anda disini http://syoknyerblogging.blogspot.com/2010/11/timbang-kelajuan-blog-anda.html. Jika berat blog anda melebihi 100kbps maka ia termasuklah didalam golongan overweight. :D.

1 Jangan paparkan terlalu byk post pada halaman utama. Cdgn maximum adalah 5. Untuk menukar jumlah post yang dipaparkan dalam satu page pergi ke Dashboard > Settings > Formatting.

2 Kurangkan size gambar. Gambar header,widget,footer,posting dan sebagainya. Anda boleh mencuba Image Optimizer disini. http://www.imageoptimizer.net/

3 Buang javascript yang tdk diperlukan. Semakin byk javascript semakin bertambah berat blog anda.

4 Padatkan Css yang digunakan didalam blog. Buang Css yang xdiperlukan. rujuk sini untuk compress css. http://syoknyerblogging.blogspot.com/2010/11/module-6-tambahkan-kelajuan-blog.html.

5. Jangan display terlalu byk iklan.

Ini sahaja tips sy untuk lajukan loading blog. Jika ada penambahan silalah tinggalkan komen anda disini. (^^,)


Share Gadget
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook
Blog
Gadget


Jika anda sukakan article ini,linkkan kembali...Dicatat oleh Thalhah Amir on Jumaat, 3 Disember 2010

Cari Blog Ini

Pengikut

Pengikut Facebook

Informasi

SyoknyerBlogging adalah sebuah blog tutorial untuk bloggers yang menggunakan platform blogspot. Semua tutorial disini adalah daripada pengalaman sy berblogging selama 3 tahun. Sy bukan untuk mengajar tetapi lebih kepada berkongsi. Harap anda gembira disini. (^^,)

Mengenai Saya

Foto saya
Sy sangat sukakan web. Seorang Programmer. Pemilik Syoknyerblogging
Copyright 2010 | SyoknyerBlogging | Belajar Blogging Dalam Bahasa Melayu
Zengard Template designed by the Jinsona Design and XML coded by CahayaBiru.com